“Samen verschil maken”

Van drijfveer naar daadkracht. Aflevering 1: Peter Bisschop

WIJKR8CHT is een gezamenlijk initiatief vanuit de organisaties On(t)roerend Goed en studioMAEK. Maar wat is nu de persoonlijke drijfveer van de mensen in het team en wat verbindt hen in de gezamenlijke missie om bij te dragen aan een gezonde leefomgeving voor iedereen? In een blogreeks stellen we deze vragen. Ontmoet Peter Bisschop.

 

Drijfveer

Peter Bisschop op kantoor in Amersfoort

Ik ben al lange tijd verbonden met de zorg en heb jaren bij verzekeraars gewerkt. Als zorginkoper kon ik wel een bijdrage leveren aan het geheel, maar ik voelde de laatste jaren meer afstand van de praktijk. Dit kwam mede door mijn persoonlijke situatie. Mijn eigen ouders werden hulpbehoevend. Nadat zij voor de tweede keer moesten verhuizen en er geen mogelijkheid was om nog bij elkaar te wonen, bedacht ik dat dit toch écht anders zou kunnen. Waarom creëren we geen woonconcepten waar ouderen langer bij elkaar kunnen blijven wonen? Hier kwam alles samen. Zilveren Kruis was mijn toenmalige werkgever en zij gaven mij de mogelijkheid om On(t)roerend goed te starten. Eenmaal aan de slag, samen met Sabine Megens, pakten we het nog veel breder aan.

Onze missie is werken aan plekken waar mensen elkaar kennen en iets voor elkaar willen betekenen. Hiermee ontstond de visie om het wijk breed aan te pakken, want iedereen kan een bijdrage leveren. Hoe klein ook, samen maak je het verschil.

 

Positieve Gezondheid als smeermiddel

We raakten bekend met concept Positieve Gezondheid en zagen dit als hét middel om in te zetten in de wijkaanpak. Samen kijken wat er wel kan en daar ook de wijk op in te richten.

Ook gemeenten en woningcorporaties hebben interesse om Positieve Gezondheid toe te passen bij de (her)ontwikkeling van wijken. Ik zie zelf ook echt de toegevoegde waarde van Positieve Gezondheid. Het concept verbindt alle betrokken partijen, maar het belangrijkste is nog wel dat de bewoners hiermee kunnen aangeven wat zíj belangrijk vinden.

 

Daadkracht

Mensen enthousiast maken en op een andere manier naar iets te laten kijken is één van mijn kwaliteiten. Altijd ergens de gemeenschappelijkheid kunnen vinden, waardoor er verborgen krachten vrijkomen waar mensen soms niet eens bewust van waren. Gelukkig hebben we in ons team allemaal weer andere expertises, waardoor we elkaar goed aanvullen. In ons eigen team, maar ook in een wijk zie je dat je samen het verschil kan maken. Stap voor stap. Dat verschil willen we maken met WIJKR8CHT.

Een mooi voorbeeld uit de praktijk is het wooncentrum De Bloemendaal in Deventer. Onder de naam ‘Samenwerken in De Bloemendal’ hebben we plannen gemaakt op het gebied van vitaliteit, voorzieningen, diensten en samen wonen en leven. Het is hier belangrijk dat de organisaties met verschillende doelgroepen, zoals GGZ en ouderenzorg, die in het gebouw actief zijn, gaan samenwerken zodat ze elkaar gaan versterken. Ik ben dan helemaal in mijn element om zo’n project aan te jagen, te begeleiden en mensen met elkaar in verbinding te brengen. De wijk weer in haar kracht te zetten!

 

Heb je vragen aan Peter? Neem gerust contact met hem op of link met hem op LinkedIn.