Buurthuis als wijkcentrum voor Positieve Gezondheid: 5 tips

Positieve Gezondheid staat in de visie van uw gemeente en iedereen wil er graag mee aan de slag. Maar de vraag die vaak wordt gesteld is “Hoe begin ik hiermee?”. Wij gunnen iedere bewoner een positief gezond leven, de eerste stap moet dus laagdrempelig zijn en in de buurt: het buurthuis als Positief Gezond centrum in de wijk.

Elke wijk heeft wel een plek waar mensen samen komen, deze plek kan vaak veel effectiever worden ingezet en biedt zich uitstekend aan om Positieve Gezondheid toe te passen in de wijk. Een positief gezond centrum in de wijk, dat is wat elke gemeente hun bewoners gunt. Wij hebben onze tips op een rijtje gezet.

  1. Onderzoek de lokale behoeften. Voer onderzoek uit om de specifieke behoeften van de buurt in kaart te brengen en te bepalen welke activiteiten en diensten het buurthuis kan bieden om aan deze behoeften te voldoen.
  2. Gebruik de 6 assen van het spinnenweb. Cluster alle behoeften aan de hand van Positieve Gezondheid en bepaal daarna je doelen.
  3. Verenig alle partijen. Zorg dat alle partijen aansluiten, denk aan zorgpartijen, verenigingen, lokale ondernemers en ook de verschillende domeinen binnen de gemeente.
  4. Promoot actief burgerschap. Door participatietrajecten en door het aanbieden van activiteiten en diensten die mensen in staat stellen om hun stem te laten horen.
  5. Zet in op een slimme wijkeconomie. Positieve Gezondheid kan verschillende projecten en programma’s op het gebied van welzijn en zorg met elkaar verbinden en optimaliseren. Hierdoor blijft zorg bereikbaar voor iedereen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op of schrijf je in voor 1 van onze kennissessies.